Pernilla Wahlgren

Pernilla Wahlgren, Pernilla Nina Elisabeth Wahlgren, född 24 december 1967 i Gustavsberg, Värmdö kommun, är en svensk sångerska (främst inom pop och musikal), skådespelerska och programledare.Familj 


Hon är dotter till skådespelarna Christina Schollin och Hans Wahlgren och syster till skådespelarna/artisterna Niclas Wahlgren och Linus Wahlgren. Hon har även en tredje bror, Peter Wahlgren, som är bankman. Hon är barnbarn till skådespelarna Ivar Wahlgren och Nina Scenna samt barnbarnsbarn till skådespelarna August Wahlgren och Stassa Wahlgren.

Mellan 1993 och 1996 var hon gift med Emilio Ingrosso. De har tre barn: Oliver Salvatore Gustavo (född 30 december 1989), Bianca Melina Elisabeth (född 30 december 1994) och Benjamin Daniele (född 14 september 1997).  Både Benjamin och Bianca har valt musiken till sin syssla redan vid denna låga ålder medan Oliver valt att bli skådespelare. Pernilla Wahlgren har också en son Theodor (född 21 mars 2007) med Joachim Lennholm (född 1973), men sedan slutet av 2008 är nu Pernilla Wahlgren åter en ensamstående mor.


Skådespelarkarriär


Pernillas första större framträdande var vid fyra års ålder när hon spelade mot sin mamma i TV-pjäsen Den längsta dagen. Hon gick på Adolf Fredriks musikskola och var med på Saltsjöbadens teater. Hon tog även danslektioner hos Lasse Kühler. Hon fick 1979 titelrollen i musikalen Annie på Folkan. Efter ytterst små biroller i Lilla prinsen på Saltsjöbadens teater och Ingmar Bergmans Fanny och Alexander (spelade ett dött barn i den senare) var hon 1982 med i musikalen Sound of Music där hon spelade dottern Louisa von Trapp. På Folkan hade hon även roller i "Karlsson på taket", "Mio min Mio", "Snövit" och "Ringens hemlighet".

Efter att ha spelat Annika i musikalen Pippi Långstrump på Folkan i Stockholm 1982 övertog hon Siw Malmkvists roll som Pippi de sista två föreställningarna och fick medverka i ett avsnitt av Nygammalt 1983 samt ett avsnitt av Razzel i oktober 1984, där hon framförde sin debutsingel "Nu har det tänt".

Hon har även spelat i film- och tv-produktioner som Ormens väg på hälleberget i regi av Bo Widerberg 1986 och Snoken 1995.

Pernilla Wahlgren har medverkat i en rad av Stockholms privatteatrars komedier, såsom exempelvis "Parneviks Cirkusparty", "Spanska Flugan" och "Bubbel Trubbel". Två gånger har hon tilldelats teaterpriset Guldmasken (för Kärlek & Lavemang på Fredriksdalsteatern i Helsingborg och Charleys Tant på Intiman. Bland musikaler kan nämnas Annie get your gun, Grease, Trollkarlen från Oz, "Cats" och "Nils Karlsson Pyssling".

2007 medverkade Wahlgren åter i Sound of Music och 2009 i farsen "Bruden som visste för lite" på Fjäderholmarna.


Musikkarriär


Pernilla Wahlgren medverkade i Melodifestivalen 1985, där hon kom på fjärde plats med Piccadilly Circus Vid framträdandet bar hon ett smycke av strass, som kom att jämfördas med den preussiska tapperhetsmedaljen Järnkorset, vilket ledde till anklagelser i kvällspressen och TV-programmet Svar direkt om nazism.

Under andra hälften av 1980-talet genomfördes sommarturnéer och skivinspelningar. Bland annat uppmärksammades Svindlande Affärer och I Need Your Love. Hon förhandlade även med Stock Aitken Waterman om att spela in en singel, men det hela rann ut i sanden.

Pernilla Wahlgren kom tillsammans med Jan Johansen på andra plats i Melodifestivalen 2003 med låten "Let Your Spirit Fly".

I augusti 2006 släpptes popalbumet "Beautiful Day", där första singeln "Talking To An Angel" sålde guld och låten "Come Inside My World" blev titelmelodi till TV4:s stora nöjessatsning "Förkväll".

Pernilla har gjort flera julkonserter och turnerade med "Diggiloo" samt haft sångshower på svenska chartermål såsom Kanarieöarna. 

Övrigt

 • Pernilla var programledare för TV:s jullovsprogram "Morgonstjärnan" 1985 och medverkade i det populära barnprogrammet Solstollarna 1987. Hon har varit programledare för TV-programmen Scenen är din, Söndagsöppet, Småstjärnorna och Baby Boom.
 • Hon har haft stora framgångar i Nicke & Nilla tillsammans med sin bror Niclas. Det samarbetet resulterade i flera säsonger av barnprogram i TV4, två guldsäljande cd-album, konsertturnéer och teaterföreställningar.
 • Pernilla Wahlgren har gjort reklam för bl a hårfärgningsmedlet Garnier Nutrisse, tandtråden Plackers och klädföretaget Sisters.
 • Vid två tillfällen, år 2001 och år 2002, har hon vikt ut sig i tidningen Café. Andra gången i samband med att hon blev vald till Sveriges sexigaste kvinna.
 • År 2004 emottog hon Ulla Billquist-stipendiet. .
 • I juni 2007 medverkade Pernilla för första gången i det populära TV-programmet "Allsång på Skansen", där hon tillsammans med sonen Benjamin gjorde ett shownummer.
 • Den 11 augusti 2007 gjorde Pernilla Wahlgren debut som sommarpratare i Sveriges Radio P1.
 • Pernillas röst kan man höra i mängder av olika tecknade filmer och TV-serier. Som ett exempel kan nämnas "Svampbob Fyrkant" där hon dubbar ekorren Sandy, Karin, Fru Puff och Pearls röst.


Diskografi

 • 1985 - Pernilla Wahlgren
 • 1986 - Attractive
 • 1987 - Pure Dynamite
 • 1989 - Flashback
 • 1992 - I Myself And Me
 • 1995 - Flashback Number Four (samlingsalbum)
 • 1995 - Pernilla Wahlgren (nyutgåva ifrån 1985)
 • 2006 - Beautiful Day


 

Källa: Wikipedia
Bild från : http://www.posh24.se/marie_serneholt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0